
Μάνη
Ταξίδι στον χρόνο.. ταξίδι στην μοναδική γοητεία της Μάνης
Ανατολική Μάνη
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με την πανέμορφη φύση και ιστορία που χάνεται στο βάθος
αιώνων, απέχει περίπου 300χλμ από την Αθήνα. Έχει έκταση 650 τετρ.χλμ και 135 χιλιόμετρα
ακτογραμμή. Βρέχεται από το Λακωνικό και Μεσσηνιακό Κόλπο, που συναντώνται στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο σημείο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η ονομασία της περιοχής λέγεται ότι προέρχεται από το επίθετο "μανός", που σημαίνει αραιός, άδενδρος, φαλακρός, ξηρός, που αποτελούν χαρακτηριστικά του τοπίου της Μάνης, αλλά και από το λατινικό "manus", που σημαίνει χέρι, αποδίδοντας το σχήμα της χερσονήσου.
Άγρυπνος φρουρός της περιοχής στέκει ο Ταΰγετος, ο ορεινός όγκος που ξεχωρίζει τη Μεσσηνία από την Λακωνία. Κύρια χαρακτηριστικά του τοπίου της περιοχής αποτελούν το πετρώδες έδαφος, το έντονο φως, οι πύργοι, οι ελιές και η θάλασσα.
Ειδυλλιακά λιμανάκια, δαντελωτές ακτές, απότομοι γκρεμοί και γραφικές μικρές παραλίες που συνθέτουν το πανέμορφο τοπίο της Ανατολικής Μάνης, προσκαλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα μυστικά της καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.



Τοπική Παραγωγή
Παρά το πετρώδες και άνυδρο έδαφος της Ανατολικής Μάνης, οι ντόπιοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν για να αναπτύξουν μια αξιόλογη αγροτική οικονομία. Η πέτρα αποτέλεσε το βασικό τους εργαλείο στην καλλιέργεια και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της μανιάτικης γης. Στην περιοχή παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο, καθώς και μέλι, χάρη στην πλούσια βλάστηση σε βότανα και αρωματικά φυτά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Ακόμη, με το αλάτι που βρίσκεται άφθονο στο βραχώδες παραθαλάσσιο τοπίο, οι Μανιάτες παράγουν παστά, ενώ φημισμένα είναι τα λούπινα, τα χαρούπια, τα σύκα και τα φραγκόσυκα της περιοχής. Στο νότιο τμήμα του Ταϋγέτου, εκτρέφονται βοοειδή ελευθέρας βοσκής, απ΄τα οποία παράγονται αρωματικά λουκάνικα και σύγκλινα. Η μανιάτικη κουζίνα είναι γνωστή για τα παραδοσιακά λαλάγγια της και τις παραδοσιακές συνταγές μοναδικής νοστιμιάς.
Πηγή: ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ, Κέντρο Πολιτισμού Γύθειο.